• UiTs samfunnsoppdrag er å utdanne generalister.
  • Desentraliserte utdanningsmodeller er nødvendige, men mangler i rapporten.
  • Prioriter rekruttering og kvalifisering av undervisnings- og praksispersonell.
  • Styrk distriktsmedisin for å gi studentene verdifull erfaring og bedre rekruttering.

Noen smakebiter fra høringssvaret:

UiT var først ute med desentralisert medisinutdanning. Nå ser det ut til at UiT er i ferd med å bli forbigått av UiO, NTNU og UiB, som har en mer fremoverlent holdning til å ta i bruk desentraliserte studieløp i samarbeid med kommuner og lokalsykehus. Vi merker oss at rapporten kun omhandler campus i Tromsø. Samtidig vet vi at nesten halvparten av de 181 studentene skal gå et desentralisert studieløp i 5. og 6. studieår. Internasjonalt (Canada, Australia, USA) er det godt dokumentert at desentraliserte studieløp gir gode leger til både by og land, og til alle spesialiteter (også de spisseste), og at flere studenter fra slike løp velger å jobbe i allmennmedisin og lokalsykehus i distrikt. Faglig innhold, klinikknær undervisning, mye praksis og pasientkontakt er gode grunner for desentraliserte løp, i tillegg til at universitetssykehusene sliter med plass og pasientmangel.

UiT har en lang tradisjon for å bruke legekontor i hele landsdelen som praksisarena. Det er et godt utgangspunkt å bygge videre på. Vi undrer oss over at behovet for ressurser til undervisning og praksis i primærhelsetjenesten ikke er tydeligere løftet inn i hovedkapittelet. Det er et stort potensial for å utvikle både kliniske og samfunnsmedisinske kompetanser hos studentene gjennom en sterkere forankring av både undervisning og praksis i kommunehelsetjenesten og i samarbeidsflaten mellom første- og andrelinjetjenesten.

Det er en utfordring å skaffe allmennleger som undervisere og praksislærere. Vi foreslår en tydeligere satsing på å rekruttere og beholde allmennleger ved et forpliktende samarbeid mellom kommuner og UiT.

Både primærhelsetjenesten og lokalsykehusene er gode læringsarenaer, og kan bli enda bedre dersom UiT, kommuner og helseforetak etablerer målrettet og forpliktende samarbeid om medisinutdanningen. Det må allokeres ressurser og oppmerksomhet til undervisning og praksis i primærhelsetjenesten i hele landsdelen, og ‘rural proofing’ må brukes på alt arbeid med medisinutdanningen.

Les hele høringssvaret her:  Prosjekt 181 i nord – høringssvar fra NSDM