I skrivende stund er over 190 000 nordmenn uten fast lege, og det er distriktskommunene som sliter mest. Medisinstudent Fredrik Erstad og veileder Martin Bruusgaard Harbitz har sammen med NSDM undersøkt interessen for en allmennmedisinsk spesialisering blant medisinstudenter ved UiT.
For å kartlegge studentenes interesse ble det gjort en spørreundersøkelse vinteren 2024 blant alle medisinstudentene ved UiT. Spørreskjemaet inneholdt spørsmål om spesialiseringsønsker etter endt studie, samt spørsmål om demografiske data som innbyggertall i respondentens hjemstedskommune, inntak med nordnorsk kvote og om studenten fulgte et desentralisert studieløp.
Undersøkelsen samlet data fra 377 medisinstudenter, som utgjør 47% av alle medisinstudentene ved UiT. Av de som svarte på undersøkelsen kunne 60% (n = 377) tenke seg en spesialisering innenfor allmennmedisin. Videre var 45% (n = 225) av disse interessert i å jobbe som allmennlege i distrikt. Undersøkelsen viste en signifikant sammenheng mellom studentenes hjemsted og deres interesse for å jobbe som allmennleger i distriktene, der de fra kommuner under 20 000 innbyggere oftere ønsket å jobbe i distrikt. De fleste nordnorske studentene var fra kommuner med flere enn 20 000 innbyggere.
Dette kan åpne for idéen om kvotering av medisinstudenter fra distrikt ved inntak på medisinstudiet, uavhengig av landsdel. Kan dette være en effektiv strategi for å sikre flere fastleger til de mest utsatte områdene?
Les hele undersøkelsen her: Erstad 2024_Hvilke medisinstudenter ved UiT Norges arktiske universitet vil bli allmennleger i distrikt