Legeutdanningen ved UiT feiret 50 år med et jubileumsseminar 6.oktober. Professor Birgit Abelsen fra NSDM presenterte ferske funn om hvor det blir av medisinstudentene som uteksamineres fra UiT, med fokus på dem som fullfører i Tromsø og dem som tar siste del av studiet i Bodø.

Finnmarksmodellen er såpass fersk ennå at det er for tidlig å lage statistikk, men den kommer etter hvert. I 1973 var medisinutdanningen i Tromsø et av de første eksemplene på såkalt «whole school» desentralisert utdanning, der et helt studieløp legges til områder med rekrutteringsproblemer. Senere har vi fått desentralisering av siste del av studiet til Bodøpakken i 2009 og Finnmarksmodellen i 2017.

Tallene viser at Tromsø rekrutterer mest til Tromsø, Bodø rekrutterer mest til Bodø (og Nordland), og begge rekrutterer til Sør-Norge – omtrent halvparten av legene flytter sørover i løpet av noen år etter studiet.

De desentraliserte studiemodellene ble entusiastisk presentert av førsteamanuensis Ingrid Petrikke Olsen (Hammerfest), spesialist i allmennmedisin Ingunn Heggheim (Alta), og professor Knut Tore Lappegård (Bodø). Forskning og erfaring viser at det virker.