Nasjonalt senter for distriktsmedisin har sendt inn innspill til Stortingsmeldingen om allmennlegetjeneste for fremtiden. Her er noen av anbefalingene. Hver anbefaling er godt begrunnet i NSDMs innspill til Stortingsmelding om allmennlegetjenesten:
- Stortingsmeldingen må beskrive Norges mangfoldighet og betydningen for allmennlegetjenesten. Det som passer i byen, er ikke alltid egnet i distrikt – og omvendt. Distriktskommuner er ulike. Det krever en verktøykasse med ulike løsninger. Stortingsmeldinger utarbeides som regel i et storbymiljø. Vi oppfordrer helseministeren til også å bruke distrikts-linser på arbeidet med denne viktige stortingsmeldingen.
- Stortingsmeldingen må drøfte og vise fram eksempler på velfungerende ordninger for fastboende allmennleger, og ulike varianter av fleksible arbeidsordninger som ivaretar kontinuitet, pasientsikkerhet, plikter og rettigheter.
- Stortingsmeldingen må drøfte hvordan vikarbehovet i allmennlegetjenesten kan reduseres, og hvordan nødvendig bruk av vikarer bør og kan organiseres for å opprettholde kvalitet og pasientsikkerhet.
- Stortingsmeldingen må drøfte hvordan målrettet videreutdanning av helsesekretærer kan bidra til et bedre pasienttilbud på legekontorene.
- Omtrent 60% av legekontor i distrikt har ansatt sykepleiere. Stortingsmeldingen må drøfte hvordan sykepleierkompetanse kan brukes mer effektivt i allmennlegetjenesten.
- Stortingsmeldingen må drøfte hvordan ledelse av allmennlegetjenesten kan bedres og hvordan kommuneoverlegens kompetanse kan brukes for å utvikle allmennlegetjenesten. Det bør for eksempel utvikles opplærings-/informasjonspakker til kommuneledelsen som kan bidra til å øke bevisstheten og kunnskapen om helsetjenesten generelt og legetjenesten spesielt.
- Stortingsmeldingen må omhandle legevakt som en del av allmennmedisin og drøfte hvordan man kan stimulere til fastlegers deltakelse i legevaktsordningen, for eksempel gjennom bedring av lønns og arbeidsvilkår for legevaktsarbeid. Finansieringsordninger for legevakt må ta hensyn til at kostnadene for legevakt for distriktskommuner er vesentlig større enn for større kommuner. Norge er mangfoldig – det må være rom for ulike løsninger basert på lokale behov.
- Stortingsmeldingen må beskrive hvordan kommuner og universiteter (les de respektive departementene) skal sikre god allmennmedisinsk grunnutdanning gjennom å utnytte gode læringsarenaer i lokalsykehus og distriktskommuner.
- Stortingsmeldingen må drøfte hvordan kvalitet og kapasitet i spesialistutdanningen kan bedres. Mye tyder på at ansvaret for spesialistutdanningen av leger bør heves opp fra enkeltkommuner til et interkommunal/regionalt nivå.
- Stortingsmeldingen må utrede hvordan veiledning av LIS1 og ALIS kan sikres gjennom interkommunalt samarbeid og ulike tiltak for å mobilisere erfarne spesialister i allmennmedisin.
- Stortingsmeldingen må beskrive nødvendige læringsmål for allmennleger i distrikt, og hvordan oppnåelse av disse kan utvikles og organiseres.
- Stortingsmeldingen må drøfte konsekvenser av oppgavedeling for hele helsetjenesten og vurdere metoder for å sikre at oppgavedeling/overføring skjer på en forutsigbar og systematisk måte.
- Stortingsmeldingen må drøfte hvordan man kan stimulere til forskning i og om allmennlegetjenesten generelt og distrikt spesielt.
Her kan du lese hele innspillsdokumentet: NSDMs innspill til Stortingsmelding om allmennlegetjenesten