Formålet med notatet var å gi oppdatert kunnskap om fengselslegetjenesten, herunder kvantitative data om dimensjonering av tjenesten, stillingstyper, tilgjengelighet og kompetanse og mer kvalitative data om organisering av fengselslegetjenesten, tilgangsstyring, stabilitet, samarbeid, kompetansebehov og – utvikling.
I Norge finnes det 56 fengsler spredt rundt i hele landet, med varierende størrelse og sikkerhetsnivå. Vertskommunen har ansvar for fengselshelsetjenesten. Noen har etablert samarbeid med spesialisthelsetjenestens rus- og psykiatriavdelinger. Fengselshelsetjenesten består som et minimum av sykepleier og lege, men mange fengsler har også andre helseprofesjoner som f.eks. fysioterapeut, vernepleier og psykolog/psykiater.
Legetjenesten i fengslene omfatter få leger og er sårbar for utskiftinger og frafall. Det å rekruttere og beholde fengselsleger ser ut til å være nært knyttet sammen med situasjonen i fastlegetjenesten. I kommuner med ustabilitet blant fastlegene ser det også ut til å være vanskelig å rekruttere leger til fengselet. Noen fengsler rapporterer om god stabilitet og engasjerte fengselsleger. Legearbeid i fengsel krever både kompetanse og tåleevne til å stå i utfordrende situasjoner og kunne gi god medisinsk hjelp til sårbare pasienter. Godt teamarbeid innad i fengselshelsetjenesten og med Kriminalomsorgen er avgjørende for å kunne yte gode tjenester til de innsatte, og samtidig ivareta personellet. Muligheter til kompetansebygging innen fengselsmedisin og psykiatri/rus, og tilrettelegging for nettverk for fengselslegene er faktorer som kan bidra til å rekruttere og beholde leger i fengselshelsetjenesten.
Les hele rapporten her (pdf).