Adrian Øyfred Birkeland Mo og Viljar Antonius Livli skriver masteroppgaven sin med veiledning gjennom NSDM. Målet med vår oppgave er å undersøke hvordan vikarlegebruken utviklet seg under Covid-19 pandemien og diskutere hva vikarlegebruk betyr for totalberedskapen. Det norske helsevesenet er avhengig av vikarleger for å opprettholde tilstrekkelig bemanning, og det har vært en betydelig økning i bruken av vikarleger i fastlegepraksis, med en økning på 446 prosent fra 2016 til 2022. Denne perioden sammenfaller med COVID-19-pandemien, som utfordret helsevesenet og førte til strenge reiserestriksjoner i Norge, noe som kan ha påvirket bruken av utenlandske vikarleger. Det er viktig å overvåke utviklingen av vikarlegebruk, spesielt siden forskningen på dette området foreløpig er av lav kvalitet. Innsikt i endringer som skjedde under pandemien kan bidra til økt kunnskap om beredskap blant annet for fremtidige pandemier.

 

Design og metode

Dette vil være en tverrsnittstudie med data fra Fastlegeregisteret. Vi vil bruke trender før, under og etter Covid19, frekvensanalyser fordelt på antall og sentralitet.  Samt se på demografiske bakgrunnsvariabler for fastlegene som hadde vikar under Covid19 pandemien.

 

Diskusjon

Vi ønsker å diskutere våre funn opp mot nasjonal og internasjonal forskning, særlig vil vi legge vekt på beredskap i diskusjonsdelen vår. Vi planlegger å se på våre funn i lys av pasientsikkerhet, hvor «komplekse adaptive systemer» kan være en teori å belyse våre funn i.

 

Etikk

Oppgaven er meldt og godkjent av SIKT # 124554. Offentlig publisering av igangsetting av prosjektet var et krav.

 

Litt om oss

Vi er to fjerde års medisinstudenter ved Norges arktiske universitet-UIT. Med vår bakgrunn fra distriktet ønsket vi å skrive en masteroppgave som omhandler fastleger og distrikt, og dermed i kontakt med vår veileder, Martin Bruusgaard Harbitz. Vi vil bruke dette som vår masteroppgave i medisin.

Bugøynes - Arbeidsstedet til Anders Forsdahl